dissabte, 1 de maig del 2010

L'Ajuntament de Centelles: sense transparència

Article d'opinió d'en Miquel Matavacas, Regidor portaveu de CiU

Quan algú parla de l’Administració, tot sovint sol fer-ho amb un to més aviat despectiu i amb ganes de passar-li el mort a un altre. Tot i que reconec que hi ha molts aspectes millorables, aquest sistema es basa en uns valors fonamentals: transparència i igualtat d’oportunitats. A Centelles, puc afirmar amb rotunditat que això no es compleix; res de res: “zero patatero”.


Parlem de la transparència?

Suggereixo que algú faci la prova de consultar quins projectes estan a exposició pública per conèixer unes obres que afecten al carrer de casa i veure si cal presentar al·legacions; o perquè tinc una empresa i vull presentar una oferta per un procés de contractació; o per entrar en un procés de selecció de personal; o encara més simple: saber quin pressupost té l’ajuntament. No cal que perdeu el temps: és una gimcana impossible si es fa per internet, i extraordinàriament difícil (i gens immediat) si es fa presentant-se personalment a l’ajuntament.


A més, en cas que escollim aquesta última opció, si demanem qualsevol documentació que pugui ser compromesa, acabarem amb una visita al despatx de l’alcalde, amb bones paraules i opaques promeses per sortir finalment sense emportar-se cap documentació.


En els 10 anys que porto de regidor he vist molts exemples:

Un cas: la contractació de personal es fa gairebé sempre “a dit”, i com a mostra el darrer Ple de febrer, on van informar-nos de 6 contractacions noves. Això és igualtat d’oportunitats?

Un altre exemple: si s’ha de contractar una empresa per un determinat servei o feina, no creieu que si se’n fes publicitat es podrien presentar més ofertes, i a millor preu per fer la mateixa cosa? Al cap i a la fi, són els nostres diners, i s’han de gestionar de la millor manera!


En algun cas fins i tot hi podríem afegitr “premeditació”, ja que des de CiU hem avisat amb antel·lació per participar en determinats projectes i els hem hagut de conèixer a través del diari. El Pla de Barris, amb un pressupost de 5 milions d’euros, en pot ser un exemple més; com també ho podrien ser les obres dels vestidors del camp de futbol, (150.000 Euros) amb algunes irregularitats que caldria aclarir.